top of page
1933-1950 Yıllarında Kur'an Kursları

Din EÄŸitimi El Kitabı'ndan (Grafiker: 2017)  kısaltılarak alınmıştır.

Cumhuriyetin ilanından iki yıl sonra (2 Nisan 1925) Kur’an kursları konusu ilk defa Meclis gündemine gelmiÅŸ, bu çerçevede o günkü adıyla Diyanet Ä°ÅŸleri ReisliÄŸi bünyesinde Kur’an hafızı yetiÅŸtirmek üzere, 10 kiÅŸilik “huffaz muallimi” kadrosu tahsis edilmiÅŸtir. Aynı yıl 9 Kur'an kursu açılarak, eÄŸitim-öÄŸretime baÅŸlanmıştır. Böylece yaygın din eÄŸitimi alanında Kur’an kursları adıyla yeni bir kurum faaliyete baÅŸlamıştır. Yine de bu adımın o günün ihtiyaçlarını ne ölçüde karşılayabildiÄŸi tartışılmaya muhtaçtır. Zira gerek örgün eÄŸitim alanında (mektepler, medreseler) gerekse yaygın eÄŸitim alanında (cami, mescit, tekke, hocaların evleri vb.) neredeyse hemen her mekânda Kur’an öÄŸretiminin gerçekleÅŸtirildiÄŸi Osmanlı döneminden sonra, sadece 9-10 kurs ve 9-10 öÄŸretici ile bu faaliyetin gerçekleÅŸtirilmesi ancak sembolik bir anlam ifade ediyordu. 

​

Kur’an kursları da gerek nicelik gerekse nitelik bakımından yetersizdi. Ayrıca harf inkılâbının farklı ÅŸekilde algılanması, Kur’an öÄŸretimi konusunda da çeÅŸitli zorlukları, baskıları beraberinde getirdi. Durum böyle olunca, Müslüman halk evlerde, kırlarda, samanlık, maÄŸara vb. yerlerde gizli gizli bu alandaki ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştı. Bu faaliyetlerle Kur’an’ı Kerim’in okunmasının unutulmaması, imamlık, müezzinlik, cenaze hizmetleri vb. ihtiyaçların karşılanması hedeflenmiÅŸti.

 

Esra OÄŸul'un Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığında Kur'an Kursları-Toplumsal Boyut adlı Y.Lisans tezinden(Osman Gazi Ünv.: 2017)  kısaltılarak alınmıştır.

1927 yılından 1932 yılına kadar 9 veya 10 Kur’an Kursu öÄŸreticisi mevcuttur. 1928 yılında harf inkılabıyla, Arap harfleriyle Türkçe yazma yasaklandığı için 1929’da mevcut kurslar da kapatılmıştır. Ancak 1925’teki zarurette olduÄŸu gibi, 10.12.1930 tarihli bir yazıda “12 yaşından küçüklere hiçbir ÅŸey öÄŸretilmemek, 12 yaşından büyüklere ise sadece Kur’an-ı Kerim ve namaz sure ve dualarını öÄŸretebilmeleri için bazı hoca efendilere izin verilmiÅŸtir” denilerek öÄŸreticiler görevlerine devam ettirilmiÅŸlerdir.  

KuranKursu.png

Kültür Sayfası

bottom of page